İçerik Dağıtım Ağı CDN Nedir?
CDN Nedir? soruna gelmeden önce CDN‘nin tanımıyla başlayalım. CDN, İçerik Dağıtım Ağı anlamına gelir. Peki içerik dağıtım ağı nedir? Web sitesi ziyaretçilerine konumlarına göre içerik sunan bir sunucu ağıdır.
Bu tanımı ve önemini anlamak için normal web barındırma hizmetlerinin nasıl çalıştığını anlamanız gerekir. Tipik bir web barındırma ortamında, web sitenizin tüm trafiği, web sitenizi kurabileceğiniz ve verilerini kaydedebileceğiniz barındırıcınızın web sunucusuna gönderilir.
Sunucu, sıklıkla aldığı trafik dalgalarına ayak uydurmak için mücadele ettiğinden, bu genellikle tüm ziyaretçiler için sitenin yavaşlamasına neden olur. Hatta web sitenizi DDoS saldırılarına karşı savunmasız hale getirebilir. Web sitenizi olabildiğince hızlı ve güvenilir şekilde çalışır durumda tutmanın önemini anlamanıza yardımcı olacak bazı basit gerçekler. Çevrimiçi alışveriş yapanların %52’si, hızlı sayfa yüklemelerinin web sitelerine bağlılıkları için önemli olduğunu söylüyor. Sayfa yanıtındaki 1 saniyelik gecikme, %7 daha düşük dönüşüm oranı sağlar.
CDN’nin Faydaları Nelerdir?
CDN’nin Faydaları Nelerdir?. Bir CDN‘nin en belirgin ve önemli faydası, nerede olurlarsa olsunlar, web sitenizin tüm kullanıcıları için web sitesi hızını artırmaktır. Web sitenize bir CDN uyguladığınızda, web sitenize erişim, dünyanın her yerinde bulunan “proxy sunucuları” olarak adlandırılan sunuculara atarsınız.
Hostinginiz den satın aldığınız ve sunucusunun New York’ta olduğunu ve CDN kullanmadığınızı varsayalım. Başka ülkedeki bir kişi tüm statik içeriği, yani New York’tan görüntüleri, CSS stil sayfalarını ve JavaScript dosyalarını yüklemesi gerekiyor ve bu biraz zaman alabilir.
Bir CDN kullanıyorsanız, New York dışındaki kullanıcılarınız bu statik içeriği seçtikleri CDN hizmetine bağlı olarak kendilerine en yakın sunucudan, hatta aynı ülkedeki bir sunucudan indirebilirler. Bu sayede sayfaları daha hızlı yükleyebilirler.
Bazı web siteleri, bir CDN uyguladıktan sonra web sitesi yükleme sürelerinin %50’den fazla azaldığını bildirdi.
Bu teknolojinin web sitenizi nasıl daha hızlı hale getirebileceğini hala anlamakta zorlanıyorsanız, bunu bir otoyol olarak düşünün.
- Birincil kanal, kaynak sunucunuzdur.
- Diğer kanallar, çoğaltılmış web sunucularınızdır.
- Araba, web sitenizi ziyaret eden bir kullanıcıdır.
Bu ek şeritler olmadan yoldaki tüm araçlar ana şeridi kullanmak zorundadır. Bu, giderek daha fazla araç şeride girdiğinde trafik sıkışıklığına yol açacaktır. Şeritler çok sıkışık hale geldiğinde, akış tamamen durmadan trafik yavaşlamaya başlayacaktır.
Bu ekstra şeritleri açarsanız, arabalar tek bir şeride güvenmek yerine kendi kendilerine dağılabileceklerdir. Bu onların daha hızlı hareket etmelerini sağlayacak ve hepsi aynı şeridi kullanırlarsa hedeflerine daha hızlı ulaşacaklar.
Başka bir deyişle, kullanıcılarınızın kendilerine en yakın sunucudan statik içerik yüklemelerini sağlamak, sitenizi aynı sunucudan yüklemelerine kıyasla çok daha hızlı yüklemelerine olanak tanır.
Güvenlik – CDN’nin bir diğer önemli avantajı;
Bilgisayar korsanlarından, botlardan, spam göndericilerden ve DDoS saldırılarından gelen dolandırıcılık trafiği de bu sunuculara inecek, yani CDN’niz saldırıları engelleyecek ve sitenizin en savunmasız dosyalarının bu sunucuda depolandığı kaynak sunucunuzu etkilemesini önleyecektir.
Proxy sunucularınızdan birini çökertmeyi başarsalar bile, hizmet yalnızca o sunucuyu etkiler. Kullanıcılar sitenize diğer sunucular üzerinden erişmeye devam edebilir.
Ucuz Web Barındırma
Bu, bir CDN kullanmanın başka bir avantajıdır. Kullanıcıların tek bir sunucudan statik içerik indirmesini zorunlu kılmak, çok fazla kaynak ve bant genişliği tüketir. Bu görevleri CDN’nize yüklemek, web sitenizi barındıran sunucuda kullandığınız bant genişliği miktarını azaltabilir ve böylece web barındırma maliyetlerinizi azaltabilir
Web Hosting ve CDN Arasındaki Farklar
“Bir CDN‘im varsa, yine de web barındırma satın almam gerekir mi?” Kısa cevap “evet”, ancak biraz daha detaylandıralım.
Geleneksel bir web barındırma, web sitenizin tamamını barındırmanız için size bir sunucu sağlar. Bir CDN, statik içerik sunmak için size dünya çapında birden çok proxy sunucusu sağlar. CDN’ler üzerlerinde barındırılan sitelerin performansını artırarak geleneksel web sunucularını tamamlamak üzere tasarlanmıştır. Geleneksel bir web sunucusu olmadan, bir CDN’nin geliştirecek bir sitesi olmazdı.
Web Sitenizin Bir CDN’ye İhtiyacı Var Mı?
Bir CDN kullanmanın faydalarını ve çoğu web sitesinin bu teknolojiyi uyguladıktan sonra performans iyileştirmelerini nasıl göreceğini ayrıntılı olarak açıklaması bu şekildedir diyebiliriz.
Bu, web siteniz için bir CDN uygulamayı düşünüyorsanız göz önünde bulundurmanız gereken en büyük faktörlerden biridir. Yüksek trafikli web siteleri, onları çalıştıran sunucular ağır yükü destekleyemediğinden, diğer web sitelerine göre kesintiye daha yatkındır.
Yüksek trafikli bir web siteniz varsa, tüm trafiği kaynak sunucunuza yüklemek yerine trafiği dünyanın her yerindeki sunuculara dağıtmaya yardımcı olacak bir CDN uygulamak fayda sağlayacaktır.
Web siteniz şu anda çok fazla trafik yaşamayabilir, ancak işletmenizin hızla büyümesini istiyorsanız, bir CDN uygulamayı ve bulutta barındırılan bir çözüme yükseltmeyi düşünebilirsiniz.
Bir ürünü piyasaya sürmek üzereyseniz ve sitenize büyük olasılıkla çok fazla trafik çekecek bir promosyonu dört gözle bekliyorsanız, hazırlıklı olmanız gerekir. Bu tür bir başlatma, web sitenizin çalışma süresine bağlıdır. Web sitenizin kullandığı altyapıyı başlatmadan önce yükseltmezseniz, tüm trafik akarken yalnızca kesinti yaşarsınız.
Küçük Bir Web Siteniz Mi Var?
Bu dikkate alınması gereken önemli bir faktördür. Çok fazla sayfası olmayan, çok fazla resim kullanmayan ve düzenli olarak çok fazla trafik almayan küçük bir web siteniz varsa, web sitesi performansında büyük bir gelişme görmezsiniz. CDN kullanmayı seçerseniz.
Web siteniz çok fazla medya kullanıyor mu (resimler, videolar vb.)?
Bu dikkate alınması gereken önemli bir faktördür. Kullanıcılar web sitenizi ziyaret ettiğinde, sayfadaki her resmi ve kaynağı yüklemeleri gerekir. Görüntüleri optimize ederek, WordPress medya öğelerini Amazon S3 gibi bulut depolama çözümlerine aktararak ve tembel yükleme uygulayarak web sitenize yardımcı olabilirsiniz, ancak bir CDN ile daha fazlasını yapabilirsiniz.
Her makalede görsel kullanan aktif bir blog siteniz varsa veya web sitenizde çok sayıda yüksek kaliteli görsel kullanıyorsanız bu tekniği uygulamayı düşünün. Örneğin, fotoğrafçılar portföylerini doldurmak için genellikle görsellerin optimize edilmemiş versiyonlarını kullanırlar. Bu anlaşılabilir bir durumdur, ancak yine de sitenin yavaş çalışmasına neden olur.
Web Siteniz Yerel Trafiği Hedefliyor Mu?
Bu dikkate alınması gereken başka bir noktadır. CDN’ler küresel olarak çalışır ve kendilerine en yakın sunuculardan kaynakları yükleyerek kullanıcıların web sitenizi daha hızlı yüklemelerine yardımcı olur. Ancak, yerel bir tuğla ve harç işletmesi gibi yerel bir siteniz varsa, trafiğiniz de yerel olabilir; bu, bir CDN’nin işiniz için pek bir anlamı olmadığı anlamına gelir.
Web Sitenizde Kesinti mi Yaşanıyor?
Bu, son öğeyle ilişkilidir. Web siteniz, kesinti, aşırı yüklenme ve müşterilerden web sitenizin çok yavaş olduğuna dair gerçek şikayetler gibi sorunlarla karşılaşabilir. Web sitenizin performansını izlemek için Uptime Robot gibi araçları kullanabilirsiniz. Küresel bir kitleniz varsa, yüksek trafikli bir web siteniz varsa ve çok sayıda resim kullanıyorsanız, bir CDN kullanmayı düşünün.
Sucuri’nin CDN’sinin birkaç önemli özelliği;
- Özelleştirilebilir bir güvenlik duvarı tarafından desteklenen güçlü CDN
- DDoS azaltma
- Marka takibi ve itibar takibi
- Çalışma süresi izleme
- Kötü amaçlı yazılım taraması ve kaldırılması
- Güçlü Yedekleme Çözümü
- Tüm planlarda sınırsız bant genişliği
CDN’ler, sitenizin olabildiğince hızlı ve sorunsuz çalışmasını sağlamada hayati bir rol oynar. Radware Blog’a göre, birçok işletme, hatta en iyi 100 web sitesinin %75’i, trafik dalgalanmalarının yüksek olduğu dönemlerde web sitelerini ve hizmetlerini çalışır durumda tutmak için bu teknolojiye güveniyor.
Aşağıdaki durumlarda bir CDN uygulamayı düşünmelisiniz…
- Yoğun trafiği olan bir web siteniz var.
- İşletmenizin büyümesini ve trafikte büyük bir artışa neden olmasını bekliyorsunuz.
- Çok fazla medya kullanıyorsunuz, özellikle resimler.
- Dünyanın her yerinden turist çekiyorsun.
- Web sitesi performans sorunları yaşıyorsunuz.
Sıkça Sorulan Sorular?
İnstagram Sesli Arama Geçmişi Silme Nasıl Yapılır?