Dil Bölümü Meslekleri Ve Maaşları
Dil Bölümü Meslekleri Ve Maaşları Ne Kadar? Her insanın kişisel gelişimi ve eğitim hayatı için gerekli olan yabancı dil kişilerin meslek hayatlarında da bir adım önde olmalarını sağlar. Bu nedenle pek çok kişi eğitim sürecinde dil bölümüne yer verir. Dil bölümü meslekleri ve maaşları bazı kişilerin temel hedefi olup bu meslekleri yapmak hem maddi hem de manevi yönden kazanç sunacaktır. Yüksek maaş alırken bir yandan da kişisel beceri kazanmayı sağlayan dil bölümü meslekleri özel ve kamu kurumlarında iş bulabilirler. Bunun için kuruma özel gerekli koşulları sağlıyor olmak gerekir. Örneğin kamu kurumları için dil yeterliliğini belgeleyen sınavlardan geçerli not almak ve bunu belgeli şekilde kuruma ibraz etmek koşullar arasındadır.
Yabancı dillere ilgisi olan kişilerin tercih ettiği meslek grupları pek çok alanda iş bulma imkanı sunar. Özellikle kurumsal firmaların uluslar arası alanda faaliyet göstermesi bu tür yerlerde aranan kişi olması fırsatı verir. Yabancı dil eğitiminin yanı sıra bu alanda ilave sertifikalar alıp sınavlara katılanlar daima bir adım önde olacaktır. Böylece doğrudan yüksek bir pozisyonda iş bulma olasılığı da artacaktır. Doğru yol haritasını çizmenin getirisi uzun vadede görülecektir. Yabancı dil bölümlerini okuyan kişilerin daha az olduğu düşünüldüğünde bu tür meslekleri seçmek ve ilave sertifikalar almak rakibin daha az olmasını sağlayacaktır. Çalışmanın ve iş bulmanın giderek zorlaştığı dönemlerde bu tür bir fırsat iyi değerlendirilmelidir. Bu kapsamda tercih edilebilecek yabancı dil bölümü meslekleri ve maaşları şu şekildedir:
Yabancı Dil Öğretmenliği
Türü fark etmeksizin herhangi bir yabancı dil için üniversite okuyarak öğretmen olmak mümkündür. Bu amaçla en çok tercih edilen diller arasında Arapça, Fransızca, Rusça, Almanca ve İngilizce gibi diller yer alır. İlgili dillere ait lisans eğitimi tamamlandıktan sonra öğretmenlik için yeterli eğitim alınmış kabul edilir. Devlet kurumlarında göreve başlayabilmek için kamu personeli seçme sınavı öğretmenlik oturumlarına girerek geçerli bir puan almak gerekir.
Sınava hazırlanmak ya da devlet kurumlarında görev yapmak istemeyenler doğrudan özel okullara başvuru yapabilirler. İlave olarak devlet kurumlarında ücretli öğretmenlik yapma fırsatı da vardır. Ücretli öğretmenlikte genellikle ücretlendirme saatlik yani çalışılan gün kadar olur, işe gidilmeyen günler için herhangi bir ödeme yapılmaz. Toplam değerlendirmeye ek dersler ve bonuslar da dahil edilir. Devlet kurumlarına yapılan atama ile alınacak toplam ücret ortalama 8000 TL ile 9000 TL civarlarındadır. Bu miktar görev yapılan kuruma göre farklılık gösterebilir.
Yabancı Dil Öğretmenliği | 8.000 – 9.000 TL |
Mütercim Tercümanlık
Yabancı dil denildiğinde akla ilk gelen mesleklerden biri mütercim tercümanlıktır. En az bir dili ana dil seviyesinde bilen, dilin kültürüne hakim olan, yeterli bilgi düzeyine sahip, tarih, edebiyat, ekonomi gibi konularda bilgisi bulunan kişiler mütercim tercüman olarak görev yapabilirler. Meslek kapsamında hem yazılı hem de sözlü çeviri gerçekleştirilir. Bu mesleği yapmaya başlamadan önce çalışma koşulları ve iş bulma olanakları ile ilgili bilgi sahibi olmak gerekir.
Mütercim tercüman olarak görev yapabilmek için mesleğe ait dört yıllık eğitim süreci tamamlanmalıdır. Bu alanda bazı üniversiteler iki dille eğitim vermekte olup her iki dil için de hazırlık sınıfı bulunur. Bu durumda alınan eğitim süresi dört yıldan daha uzun olacaktır.
Kazancı yüksek meslek grupları arasında yer alması nedeniyle mütercim tercümanlık mesleğine olan ilgi fazladır. Bu meslekte evden çeviri yaparak da ilave kazanç elde etmek mümkündür. Sermayesiz iş fikirleri arasında değerlendirilen tercümanlık asıl ya da ek gelir haline dönüşebilir. Mesleği yapan kişilerin alacakları maaşlar kamu sektörü ve özel sektör için farklılık gösterir. Kamu sektöründe maaşlar kademesine ve derecesine göre belirlenir. Özel sektör maaşları ise kişinin sahip olduğu tecrübeye ve eğitime göre şekillenir. Mesleğe ait maaşlar sektöre ve seviyelere göre 5500 TL ile başlayıp 28.000 Türk lirasına kadar çıkar. Kariyer ilerlemesi oldukça alınan maaş da artacaktır.
Mütercim Tercümanlık | 5.500 – 28.000 TL |
Filolog
Popüler bir bölüm olan filoloji bölümü çeşitli ülkelere ait olan edebi eserleri, tarihi, eserlerin yazıldığı dönemleri, kültürü, siyasi yaşantıları ve fikir akımlarını inceler. O dile ait olan tiyatro, şiir, roman, eleştiri ve kısa öykü metinlerini çözümleme yeteneğine ve bilgisine sahip olan bu kişiler üniversite eğitimi alırlar.
Filolog olmak için üniversitede dil bilimi bölümünde eğitim almış olmak gerekir. Uzman olmak istenen dilin ilgili üniversite bölümünden mezun olmak ya da farklı bir lisans bölümü okunmasına rağmen yüksek lisans eğitimini ilgili dilin uzmanlığı üzerine yapmak da filolog olmak için yeterli olacaktır. Alınacak eğitimin minimum dört yıllık lisans eğitimi olması istenir. Ezber yeteneği gelişmiş olanlar, yeni ve eski eserleri inceleme isteği olanlar, farklı diller hakkında araştırmalara yapabilip bağlantı kuranlar ve dil kökenleri ile dil yapılarına ilgi duyanlar bu meslek grubuna uygun olarak değerlendirilir.
Filolog mesleğinin maaşları sıklıkla merak edilmekte olup maaş aralığı özel ya da kamu sektöründe çalışmaya ve sahip olunan tecrübeye göre farklılık gösterir. Alınacak olan maaş ise ortalama 6000 Türk lirası civarında olup bu rakamlar içinde bulunulan döneme göre değişecektir. Devlette atama isteyenlerin mesleğe atanması biraz zor olacağından meslekle ilgili eğitim almadan önce iş imkanlarını da araştırmak gerekir.
Filolog | 6.000 TL |
Turist Rehberliği
Ülkemiz turizm açısından elverişli olduğu için bu sektörle alakalı mesleklerin her zaman geniş iş olanakları vardır. Turist rehberliği bu kapsamda yaygın hale gelmiş olup bu mesleğe ilişkin turizm ve otelcilik ve benzeri bölümler düşük puanlar ile öğrenci alımlarına başlamıştır. Gelişmeye müsait olan bu mesleği yapabilmek için eğitim almış olmak daima avantaj sağlayacaktır.
Bölümden mezun olunca devlet kurumlarına atanma olasılığı da vardır. Ancak bunun için kamu personeli seçme sınavı ve benzer memurluk sınavlarından yeterli miktarda puan almış olmak gerekir. Bazı kurumlar kendi sınavını yapacağından bunlara karşı hazırlıklı olunmalıdır. Eğer çalışılmak istenen özel bir kurum varsa onun sınav ve puan koşulları önceden öğrenilebilir.
Genellikle turist rehberliği yapmak isteyenlerin büyük bir bölümü özel sektörde iş arayışın girer. Bu kişiler için kurum kısıtlaması olmayıp turizm sektörü ile alakalı her yerde kolayca iş bulabilirler. Tecrübenin artması hem maaşlarda hem de iş bulma konusunda avantaj sağlayacaktır. Net fiyatlar tam olarak bilinmese de turist rehberlerinin aldıkları maaşlar 8000 Türk lirası ile başlayıp 20.000 Türk lirası civarlarına kadar çıkmaktadır.
Turist Rehberliği | 8.000 – 20.000 TL |
Akademisyenlik
Her bölümde olduğu gibi yabancı dil bölümleri için de akademisyenlik imkanı mevcuttur. Okumayı, araştırmayı, eğitim almayı sevenler için ideal olan bu meslek için gerekli eğitim ve sınav aşamalarını tamamlamış olmak gerekir. Akademisyen olabilmek için öncelikle lisans eğitim alınmalı üzerine eğitim hayatı yüksek lisans, doktora, doçentlik, profesörlük eğitimleri ile devam edecektir. Akademisyenliğe yönelmek için lisans eğitimi bitirildikten sonra ALES isimli sınava girilmeli ve okunan bölümün yeterli puanı alınmalıdır.
Bu puanın yanı sıra bazı üniversitelerde ilave olarak yabancı dil bilgisi sınavlarına ilişkin dil puanları da istenir. Dil puanının kaç olacağı akademisyenlik yapılmak istenen üniversitenin kurallarına göre değişecektir. Yüksek lisans ve diğer eğitimlerin özel ya da devlet üniversitelerinde alınması da mümkündür. Akademisyenlik eğitiminin her aşamasında girilmesi gereken sınavlar farklılık gösterecektir. Başarıları katlayarak ilerlenecek bu meslekte alınacak maaşlar zaman içerisinde artacaktır. Başlangıç seviyesinde akademisyen maaşları dil bölüm mezunları için ortalama 7000 Türk lirası civarında başlayıp artarak devam edecektir.
Akademisyenlik | 7.000 TL |
Reklamcılık
Yabancı dil bölümlerini okumak kişinin hem iş hem de günlük yaşantısında daima avantaj sağlayacaktır. Bu alanda yapılabilecek mesleklerin çeşitliliği oldukça fazladır. Bunlardan biri olan reklamcılık mesleği sektörde kendini geliştirmek isteyenler için oldukça uygundur. Dil bilgisinin aktif olarak kullanılabileceği bu meslekte hem yurtiçi hem de yurtdışı çalışmalar yapılabilir. Reklam sektörünün her geçen gün biraz daha gelişiyor olması avantaj sağlayacaktır. Zaman içerisinde en iyi iş olanaklarından biri haline dönüşen reklamcılık mesleği için en düşük maaş ortalama 8600 Türk lirası olarak belirtilir. Maaşlarda üst sınır ise 15.000 Türk lirası ve çok daha üzerinde olabilir. Tecrübe ve bilgi birikimi arttıkça maaşlarda da paralel oranda artış yaşanacaktır. Daha çok özel sektörde iş imkanı olan bu meslek yüksek dil becerisine sahip olmanın artısının yaşanacağı bir alandır.
Reklamcılık | 8.600 TL |
Online Ders Eğitmeni
Günümüzde pek çok kişi hem iş hem de eğitim hayatını dijital ortama taşımış durumdadır. Özellikle son yıllarda popüler hale gelen uzaktan eğitim ve iş etkisini geniş çapta göstermiştir. Yabancı dil bölümü meslekleri için de geçerli olan bu durum bölüm mezunlarının iş alanının genişlemesini sağlamıştır. Dil konusunda kendini geliştirmek isteyenler ya da mesleki bir sınava hazırlananlara online özel ücretli ders verilebilir. Bu derslere karşılık ücretler saatlik, haftalık, günlük ya da aylık olarak belirlenebilir.
En uygun fiyat aralığı İngilizce için geçerli olup az kullanılan diller için özel ders verileceğinden fiyatlar daha da artacaktır. Bir kişiye özel ders verildiğinde aylık toplam maaş miktarı çok yüksek olmasa da birden fazla kişiye ders verildiğinde ortalama maaş seviyesi 6000 Türk lirası civarına çıkabilir. Bu maaşları etkileyen birden fazla faktör olduğu unutulmamalıdır.
Online Ders Eğitmeni | 6.000 TL |
Çevirmenlik
Yabancı dil denildiğinde akla ilk gelen meslek gruplarından biri çevirmenliktir. Hem bireysel hem de kurumsal firma ile çalışarak yapılabilecek bu meslekten yüksek kazançlar elde etmek mümkündür. Dil bölümünü bitirmiş olan kişiler bölümden mezun olduktan sonra hemen bu alanda faaliyet göstermeye başlayabilirler. Devlet ve özel kurumlarda rahatlıkla yapılabilecek bu meslek için önceden sertifika almak gerekebilir. Dil yeterliliğini gösteren belgeye sahip olmak her zaman avantaj sağlar. Bir çevirmenin bireysel olarak aylık kazancı 6000-7000 Türk lirası civarında olacaktır.
Çevirmenlik | 6.000 – 7.000 TL |
Dil Bölümü Meslek Maaşları Tablo
Yabancı Dil Öğretmenliği | 9.000 TL |
Mütercim Tercümanlık | 5.500 TL ile 28.000 TL |
Filolog | 6.000 TL |
Turist Rehberliği | 8.000 ile 20.000 TL |
Akademisyenlik | 7.000 TL |
Reklamcılık | 8.000 TL ile 15.000 TL |
Online Ders Eğitmeni | 6.000 TL |
Çevirmenlik | 7.000 TL |