instagram izlenme hilesi
Genel

Tüketici Hakem Heyeti Karara Bağlandı

Takipçi Satın Al

Tüketici Hakem Heyeti Karara Bağlandı Ne Demek? Tüketici hakem heyeti ayıplı mal satışı yapıldığında başvurulan makam olup tüketicilerin haklarının korunması için başvurulur. Tüketici ile satıcı arasındaki anlaşmazlıkları karara bağlayan bu kurum kendi içerisinde il ve ilçe hakem heyetleri olarak iki kısma ayrılır. Buralara yapılan başvurular sonucunda tüketici hakem heyeti karara bağlandı yazısı alınır. Bu karar sonrasında ne olacağı ya da yapılan başvurunun ne zaman karara bağlanacağı tüketiciler tarafından merak edilir. Heyet tarafından verilen kararlar mahkeme kararı niteliğinde olup uyulması için zorunluluk vardır. Karar verildikten sonra bulunla ilgili hem tüketiciye hem de karşı tarafa bilgilendirme yapılır. Tüketici hakem heyeti karara bağlandı yazıyor bilgisi alanlar başvurularının olumlu sonuçlandığını öğrenmiş kabul edilir.



Tüketici Hakem Heyeti Nedir?

Tüketici hakem heyeti yani THH nedir diye araştırıldığında mal ve hizmet alımları konusunda çıkan uyuşmazlıklara çözüm sunduğu görülür. Bu heyete başvurular il ve ilçe heyet temsilcilerine dağıtılır. Eğer yapılan başvuru 6290 Türk lirasının altında ise bu durumda başvuruların ilçe tüketici heyetine yapılması gerekir. İl tüketici hakem heyetine başvurularda ise uyuşmazlık değerinin 10.390 Türk lirasının altında olması koşulu aranır. Başvurular sonrasında tüketici hakem heyeti gündeme alındı yazısı merak konusu olacaktır. Başvuruların yapılmasından önce tüketicilerin yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olmaları beklenir. Bazı yerlerde tüketici hakem heyeti bulunmaz. Bu tür durumlarda tüketicilerin başvuru hakkı ortadan kalkmayacaktır.

Tüketici Hakem Heyeti Kararları Ne Kadar Sürede Çıkar?

Uyuşmazlıklar için karar mercileri olan tüketici hakem heyeti için ilçelerde başvurular kaymakamlıklara, illerde ise ticaret il müdürlüğüne yapılır. Başvuru sonrasında merak edilen sorulardan biri tüketici hakem heyeti kararları ne kadar sürede çıkar sorusu olacaktır. Genellikle bu sorunun yanıtı yapılan başvurunun içeriğine göre değişir.

Heyete tüm başvurular tarih ve sırasına göre sınıflandırılır. Her biri en fazla altı ay içinde görüşülüp karar bağlanır. Başvuru süresinde mal ya da hizmetin özelliği, başvuru konusu, başvurunun niteliği gibi durumlar belirleyici rol oynar. Eğer başvuru için ivedi inceleme talebi yapıldıysa başkanın uygun görmesi gerekir. Onay verildiği takdirde tüketici hakem heyeti başvuruyu öncelikli olarak gündeme alır ve görüşür. Hakem heyeti nedir diye araştırıldığında bu tür başvuru detaylarına daha geniş kapsamlı şekilde ulaşılacaktır.

Tüketici Hakem Heyeti Sonucu Nasıl Öğrenilir?

Tüketici hakem heyetine yapılan başvurular için tüketicilerden herhangi bir ücret talep edilmez. Tüketiciler tarafından açılan davalar harç ve resim ödemelerinden muaf tutulur. Bu nedenle uyuşmazlık yaşayan her tüketici başvurularını rahat bir şekilde yapabilirler. Sonraki aşamada tüketici hakem heyeti başvuru sonucu nasıl öğrenilir sorusunun yanıtı merak edilir.

Mahkeme kararı niteliğinde olan tüketici hakem heyeti kararları ile ilgili sonuçlar taraflara tebliğ edilir. Başvurulara ilişkin süreç e-devlet platformu üzerinden takip edilebilir. Karar netleştikten sonra eve tebligat şeklinde bildirim yapılacaktır. Tebligatın gelme süresi ise karar tarihinden itibaren on beş iş günüdür. Eğer taraflar avukat tarafından temsil ediliyorsa tebligatla bildirim avukatlara gönderilecektir. Bildirim sisteminde Vergi Usul Kanununu 107/A maddesine göre kurulan teknik altyapı kullanılır.

Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Koşulları Ve Gerekli Belgeler Nelerdir?

Tüketici hakem heyeti başvuruları tüketicinin ikametgahının bulunduğu ya da mal ve hizmetin satın alındığı yerdeki hakem heyetine gerçekleştirilir. Eğer kapıdan satışlarla ilgili uyuşmazlık varsa bunlarla ilgili uyuşmazlıklarda doğrudan tüketicinin olduğu yerdeki heyete gidilir. Başvurular için gidilen hakem heyeti mahkemelerde delil olarak sunulabilecek kararları almak amacıyla kurulmuştur.

Başvuru sırasında tüketicilerin uyuşmazlık konusunu içeren belge ile ürün inceleme raporu, fatura gibi delil oluşturan belgeleri ibraz etmesi gerekir. Başvuru yapılmadan önce bu tür belgelerin etraflıca araştırılmasında fayda vardır. Her bir belge karar üzerinde doğrudan etkili olacaktır. Eğer başvuru sonrasında çıkan karar tüketicinin aleyhine ise kararın teslim alındığı tebliğ tarihinden itibaren on beş gün içinde karara itiraz etme hakkı vardır. Karar itirazları tüketici mahkemelerine yapılır. Eğer heyetten çıkan karar evde bulamama sebebiyle postadan geri dönmüş ise Tüketici Hakem Heyetinden karar talep edebilme imkanı mevcuttur.

Tüketici Hakem Heyeti Sonuç Öğrenme

Tüketici hakem heyetlerine başvuru sırasında kullanıcılar adres bildirimi yaparlar. Sonuç kararı açıklandıktan sonra bilgilendirme bu adrese tebliğ edilir. İl ya da ilçe temsilcilikleri tarafından verilen kararların doğru şekilde iletilebilmesi için başlangıç aşamasında bilgilendirmenin eksiksiz olarak yapılması gerekir. Yapılan başvuruları sorgulamak için e devlet şifresi ve TC kimlik numarası ile inceleme yapılabilir. Başvuru süreçleri ile ilgili bilgiler Ticaret Bakanlığı bünyesinde bulunur. Doğrudan bakanlığın hizmetler kısmına ulaşabilmek için e devlet platformunda ana sayfada üst kısımda bulunan ara sekmesinden tüketici hakem heyeti ya da ticaret bakanlığı yazılarak aratılabilir. Tüketici hakem heyeti sonuç öğrenme aşamasında internet üzerinden süreci kontrol etmek daha pratik olacaktır. Alternatif olarak başvuru yapılan il ya da ilçe tüketici hakem heyeti müdürlüklerini arayarak da bilgi alınabilir.

Sıkça Sorulan Sorular?


Birinin Rehberinde Kayıtlı Olduğumu Nasıl Anlarım 2023
Numara Değiştirince Eski Numara Ne Olur?

5/5 - (1 vote)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu