Genel

20 Lik Diş Boğaz Ağrısı Yapar Mı?

20 Lik Diş Boğaz Ağrısı Yapar Mı? Her insanın korktuğu durumlardan biri olan yirmilik diş farklı belirtilerle ortaya çıkar. Ne zaman çıkacağı belli olmayan ve bazen ameliyat gerektiren bu dişler daha çıkmadan çürüyebilme özelliğine sahiptir. 20 lik diş boğaz ağrısı yapar mı diye araştırıldığında çürüme sebebiyle ağrı olabileceği görülür. Ağrı, şişlik ve iltihap gibi durumlara yol açan diş ağız yapısında bozulmalara da yol açar.

17 ile 21 yaş arasında gelişimini tamamlayarak ağızda yer alan yirmilik dişler bazen çıkmak için diğer dişlere ve çene kemiğine baskı uygular. Gömülü yirmilik diş sorunu da sıklıkla yaşanmakta olup bunlar diş hekimi tarafından çekilen röntgenler sonucunda ortaya çıkar. Gerekli hallerde ağız cerrahına yönlendirme yapılır.

20lik Diş Hangi Durumlarda Çekilir?

20 lik dişlerin sağlığı ve şekli açısından doktor kontrolünden geçirilmesi tavsiye edilir. Diş röntgeni ile dişin durumu hakkında bilgi alınabilir. Bazı hallerde dişlerin çıkarılması gerekebilir. Çene kırıkları, basınç ağrısı oluşturma, tümör ve kist varlığı, ön dişlerde çapraşıklığa yol açma, çıkan dişin yanağa zarar vermesi, yanında yer alan komşu dişleri çürütmesi, diş etinin iltihaplanması, yirmilik dişin çürümesi gibi durumlarda dişin çekilmesi gerekir. Aksi halde 20lik diş iltihabı boğaz ağrısı problemi sıklıkla görülecektir. Bu tür durumlarda doğrudan dişin kendisinde ya da çevresindeki dişlerde ağrılar ortaya çıkacaktır. İltihap kaynaklı ağrılarda soğuk uyarıcılarda anlık sızı ve sıcak yiyeceklerde hassasiyet oluşması gibi durumlar yaşanacaktır.

20’lik Diş Ağrısında Doktora Gidilmeli Mi?

Genellikle hafiften başlayıp şiddetli ağrıya dönüşen yirmilik diş ağrısına zamanında müdahale etmek önemlidir. Eğer ağrı yapan diş çekilmezse kişinin hayatını olumsuz olarak etkileyecektir. Diş ile ilgili belirtiler görülmeye başladığı andan itibaren mutlaka doktor kontrolü yapılmalıdır. Bazı yirmilik dişler tamamen kapalı kalabilir. Çenenin iç kısmında yatay ya da tersine büyüyen dişler dişlerin çarpık ve bozuk olmasına neden olur. Bu tür sorunları önlemek için dişte ağrı olduğunda vakit kaybetmeden uzmana başvurulmalıdır. Eğer diş etinden yarım çıkan bir diş varsa bu mutlaka çektirilmeli, ağız kokusu ve diş çürümesi gibi durumlara erkenden önlem alınmalıdır. Çoğunlukla çene ve ağız sağlığına zarar verdiği için yirmilik dişlerin çekilmesi tavsiye edilir.

20’lik Diş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

20lik diş ağrısı için özel bir belirti mevcut değildir. Çoğu hasta dişindeki ağrı artık dayanılmaz bir hal aldığında doktora başvurur. Dişlerde çürük ya da enfeksiyon olması dişin daha şiddetli ağrımasına yol açar. Diş ağrısının yirmilik dişten kaynaklandığı ağzı açarken zorluk yaşama, ağızda hoş olmayan tat, hassas ya da kanayan diş etleri, diş çenesinin etrafında şişlik, kırmızı ya da şiş diş etleri, çene kemiğinde ağrı, diş eti şişmesi ve ağız kokusu gibi belirtilerden anlaşılır. Bu belirtilerle ortaya çıkan ağrının geçmesi için diş hekimine muayene olmak ve diş hekiminin tavsiyesi ile dişi çektirmek işe yarayacaktır. Dişin çekilmek istenmesinin en önemli sebebi ise yirmilik dişlerin sağlam diş köklerine zarar vermesine engel olmaktır. Aksi halde çürük ve ağrı diğer dişlere doğru yansıyacaktır.

20lik Diş Çıkarken Boğaz Ağrısı Yapar Mı?

20lik diş boğaz ağrısı yapar mı sorusunun yanıtı çok sayıda kişi tarafından merak edilir. Bu dişler çıkarken en önemli belirtilerinden biri boğaz ağrısıdır. Dişin ne zaman çıkacağı tam belli olmayıp bazen cerrahi müdahale gerektirecek kadar ciddi olabilir. Diş etinin iç kısmında çürük ve iltihaplara yol açan diş boğaz ağrısını da beraberinde getirir. Vücutta boyun ve baş bölgelerinde farklı ağrılara sebep olan yirmilik diş ağrıyla birlikte farklı boyutlarda şişmelere de sebebiyet verir. Gömülü olan yirmilikleri çıkarırken şakaklar, alt çene, kulak bölgesi, üst çene, boyun bölgesinde ağrı olabilir. Bu tür durumlarda hekime başvurulur ve önce onun verdiği ilaçlar kullanılır. İltihap ve şişlik giderildikten sonra dişin çekilmesi uygun görülür.

20’lik Diş Zararlı Mıdır?

İnsanların hayatını olumsuz etkilediğinden dolayı 20’lik dişlerin çekilmesi tavsiye edilir. Dişe ilişkin ilk belirtiler oluşmaya başladığı andan itibaren vakit kaybedilmeden doktor kontrolüne gidilmelidir. Bazı dişler kısmen çıksa bile bazıları diş etinin altında gömülü şekilde kalabilirler. Bu tür durumlarda farklı sorunlar ortaya çıkabilir. Yapısı itibariyle yirmilik dişler ağız bölgesinde mikrop ve bakteri oluşumunu artırır. Eğer bu dişler çekilmezse ağız kokusuna ve diş çürümesine sebebiyet verir. Ağız ve çene sağlığının aksamadan devam edebilmesi için yirmilik yaş dişlerinin mutlaka çekilmesi tavsiye edilir. Bu dişleri çekerken dişin konumu, üzerinde diş eti olup olmaması, pozisyonu gibi durumlar dikkate alınır. Normal dişlerin çekilmesi yirmilik dişlere göre biraz daha kolaydır. Bunun sebebi ise normal dişlerin tamamen diş etinin üstünde yer almasıdır.

20 Lik Diş Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Yirmilik dişlerde apse ve iltihap durumları sıklıkla gözlenir. Bu nedenle tedavi uygulanırken önce apse ve iltihabın sonlanması için ilaç tedavisine başlanır. Yeni dişin eski dişlere zarar vermemesi önemlidir, aksi halde ağrı iki kat daha fazla olacaktır. Tedavi sürecini başarılı şekilde sürdürmek adına hastaya ağrı kesici ilaç verilir. Eğer doktora gidebilme durumu yoksa evde bireysel olarak ağrı kesme yöntemleri de uygulanabilir.

Yirmilik dişlerin tamamen çıkması bazı kişilerde otuzlu yaşlara kadar sürebilir. Bazılarında ise çenede yeterli miktarda yer yoksa bile başlayabilir. Bu tür durumlarda ağrı daha fazla olup hastaya ekstra müdahale gerekebilir. Eğer yeni diş, diş etinin içine gömülü ise bu durumda ağrı sıklıkla görülüp hızlı bir şekilde tedaviye başlanmalıdır. Uzman tedavisi ve desteği ile ağrı kısa sürede ortadan kaldırılacaktır.

20 Lik Diş Boğaz Ağrısı Evde Nasıl Geçer?

Sancılı bir süreçle kendini belli eden yirmilik diş, diş köklerinin zorlanması, açılması ve çene kemik yapısının bozulması sebebiyle ağrıya yol açar. Bu ağrıları en aza indirmek için öncelikle dişleri düzenli olarak fırçalamak gerekir. Diş fırçalarken fırçanın dişin tüm noktalarına ulaşabilir olduğundan emin olunmalıdır. Bazı fırçalar diş etlerini zedeleyebileceği için bunlardan kaçınmak önemlidir. Dişler düzenli fırçalandığında bakteri ve plak oluşumları önlenecek, ağızda yiyecek kalıntıları kalmayacak, yeni azı dişleri sağlıklı bir ortamda oluşacaktır.

Evde diş ağrılarını azaltmak ve daha sağlıklı dişlere sahip olmak için ağız çalkalama suları ve gargaralar kullanılabilir. Diş ipleri ile dişlerin arasında bulunan kalıntılar iyice temizlenecektir. Yirmilik dişlerin sağlıklı bir şekilde büyümesi için ihtiyaç durumuna göre doktor tarafından verilen ağrı kesici ve sakinleştirici ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca aynı etkilere sahip bitki çayları içmek de faydalı olacaktır.

20 Lik Diş Alınmazsa Ne Olur?

20lik dişin alınması kararı uzman hekimler tarafından verilir. Bu noktada doktor tavsiyesine ve kararına uymak gerekir. Eğer yirmilik dişin olumsuz etkileri ameliyatsız geçecek durumdaysa operasyon öncesinde bu yöntemler denenmelidir. Hekim ameliyatı öneriyorsa vakit kaybetmeden işleme başlanmalıdır. Yirmilik diş zamanında alınmazsa ilerleyen dönemlerde daha ciddi sorunlara yol açabilir. Gün geçtikçe daha fazla sancı ve ağrı yapar, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Bu dişlerin tümör ve kist oluşturma yatkınlığı fazladır. Ayrıca ağız kanseri riski de oluşturur. Bunları önlemek için doktorun gerektirdiği hallerde yirmilik dişin mutlaka cerrahi operasyonla alınması gereklidir.

20 Lik Diş Boğaz Ağrısı İçin Öneriler

20 lik diş boğaz ağrısı ve benzer şikayetleri için karbonatlı su ile ağızda gargara yapılabilir. Gargara için ılık suya damlatılan birkaç damla çay ağacı yağı da etkili olacaktır. Ağrı varsa bu bölgeye buz uygulamak işe yarayacaktır. Sıcak suyun ağızda çalkalanması ve sıcak su kompresi de ağrının hafiflemesini sağlayacaktır. Ayrıca çörek otu, kırmızı toz acı biber ve toz zencefilli macun, tuzlu salatalık, ezilmiş sarımsak yirmilik diş ağrısı şikayetlerini giderecektir. Badem, vanilya, limon ve nane özleri karıştırılarak ağrının olduğu bölgeye sürülebilir.

Sıkça Sorulan Sorular?


İphone Telefondaki Numaraları Sim Karta Aktarma

5/5 - (1 vote)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu