Genel

Sosyal Medya Bağımlılığı

Sosyal Medya Bağımlılığı Nedir? Dünya genelinde insanların büyük bir bölümü Instagram, Facebook, Twitter gibi sosyal medya platformlarını aktif olarak kullanır. Bu kişiler internet kullanımlarındaki kontrolü kaybettiklerinde sosyal medya sorun haline dönüşür. Sosyal medya bağımlılığı olarak ifade edilen bu durumda olan kişiler uyandıklarında akıllarına ilk olarak sosyal medya hesapları gelir. Yapılan araştırmalara göre beş sosyal medya kullanıcısından dördü yani mobil kullanıcıların yaklaşık %80’i bu platformlara bakabilmek için 15 dakika erken uyanmayı göze alır. Günümüzde sosyal medya bağımlılığı dünyanın dört bir yanında mevcuttur. Tek akıllı telefon aracılığıyla kullanılan sosyal medyanın oranı 7.4 olarak ifade edilir. Dünya genelinde düşünüldüğünde bu rakam ciddi bir oranı gösterir.

Dünya Genelinde Sosyal Medya Kullanımı

İlginin artarak devam etmesinden dolayı sosyal medya kullanımı ile ilgili araştırmalara her geçen gün bir yenisi eklenir. Buna göre kullanıcılar Facebook ve Instagram’a göz atmadan birkaç saat geçiremezler. Özellikle Instagram yayın kullanılmakta olup insanların yüklediği fotoğraf 5 milyon civarındadır. Pinterest kullanımında ise 2 milyon pin paylaşıldığı ifade edilir. Akıllı telefon kullanıcılarının bir kısmı gün içerisinde ortalama 15 dakikasını Youtube ile geçirir. Ayrıca her saniyede iki kişinin Linkedin’e üye olduğu belirtilir. Bu gibi rakamlar günümüzde sosyal medya bağımlığının aktif olarak var olduğunu gösterir. Bu platformlardan istemeden uzak kalan kişilerde stres, panik, güvensizlik, yalnızlık gibi belirtiler ortaya çıkar.

Sosyal Medya Bağımlılığının Belirtileri Nelerdir?

Önemli sorunlardan biri olan sosyal medyaya bağımlılık bazı belirtilerle fark edilebilir. Bu kişiler sürekli sosyal medya hesaplarına girip yenileme ve güncelleme yaparlar. Gün içerisinde ortalama iki üç saatini harcamak genel ortalama iken bağımlılarda bu süre biraz daha uzun olacaktır. Gün içerisindeki bütün rutinleri sosyal medya hesabında paylaşmak da bağımlılığın bir göstergesidir. Makyajdan kıyafete, yenilen yemeklerden gidilen yerlere kadar her bir detayı paylaşmak bağımlılığa işaret eder.

Can sıkıntısı hallerinde akla ilk gelen sosyal medya ise, farklı bir aktivite ararken kişi kendini sosyal medyada buluyorsa, bilgiye ulaşmak ve bağlantı kurmak için temel nokta sosyal medya ise bu durumu bağımlılığın içinde olunduğunu gösterir. Aramalar, e-mailler, kısa mesaj kullanımı azalırken skype, Messenger, whatsapp, facebook, instagram ve twitter kullanımı artış içindedir.

Sosyal Medya Bağımlılığının Olumsuz Etkileri

Sosyal medya kullanıcıları like yani beğeni almayı fazla önemserler. Kişinin onaylanma, beğenilme, sevilme ve takdir edilme gibi anlamlar yüklediği bu eylem aslında bir beğeninin de ötesindedir. Her kullanıcı beğeni aldıkça kendini daha iyi hisseder. Bu durum özgüven değerlendirmesini de aynı oranda etkiler. Beğenin yetersiz seviyelerde olması insanları yalnızlığa ve depresyona sürükleyecek, kişiler kendi kimliklerine yabancı hale gelecektir. Özgüven eksikliği, güvensizlik hissi, psikoloji bozukluğu da daha az beğeni ile birlikte gelir.

Sosyal medya bağımlılığının olumsuz etkileri sayılanlarla sınırlı değildir. Bunlar arasında;

  • Aksiyete
  • Hiperaktivite bozukluğu
  • Dikkat eksikliği
  • Nefret söylemleri
  • Kıskançlık
  • Sosyal güvensizlik
  • Siber zorbalık
  • Algı bozukluğu
  • Obsesif kompulsif bozukluk
  • Derslere odaklanamama
  • Notların düşmesi
  • İkili ilişkilerde sorunlar
  • Uyku problemleri

Bu kişiler ders çalışmaya ya da işe başlama konusunda aşırı derecede isteksizlik içindedir. Yaşanan olumsuz süreci pozitif hale dönüştürmek için çözüm yolları aramak gerekir.

Sosyal Medya Bağımlılığı Nasıl Düzelir?

Sosyal medya bağımlılığının tedavisi için öncelikle insanlar sosyal medyada paylaşılan her şeye inanmamayı öğrenmelidir. Gerçeğin tamamının değil bir kısmının paylaşıldığı bu ortamlarda merak duygusunun hükmetmesine izin verilmemelidir. Kullanıcılar kendilerini geliştirmek için alternatif yollar aramalıdır. Araştırma, okuma ve gözlem yapma en iyi yardımcı olacaktır. Kişi hayatındaki boşlukları sorgulamalı ve bunları verimli şekilde doldurmaya çalışmalıdır. Bu süreçte gerçek ilişkiler kurmaya özen göstermeli, sevdiklerine vakit ayırıp onlarla yüz yüze konuşmayı tercih etmelidir. Topluluk içinde vakit geçirmek kişiyi her zaman daha sağlıklı ve sosyal yapacak, kendini özgüvenli hissetmesini sağlayacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular?

5/5 - (1 vote)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu