
Acilde Tetanoz Aşısı Yapılır Mı?
Acilde Tetanoz Aşısı Yapılır Mı sorusunun tüm cevaplarına makalemizde yanıt bulacaksınız. Kazıklı humma ismi ile de bilinen tetanoz hastalığı bakterilerin çoğalıp üremesi sonucu yayılır. Tarihteki en eski hastalıklardan biri olan bu hastalık sinir sistemi üzerinde etkilidir ve kasların şiddetli şekilde kasılmasına yol açar. Kas kasılmaları özellikle çene ve boyun kaslarında yoğun şekilde görülür. Bu gibi olumsuz belirtilerden korunmak için tetanoz aşısı yaptırmak gerekir. Aşı yaptırma oranının yüksek olduğu bölgelerde hastalık son derece seyrek görülür. Aşı yapılmayan yerlerde ise durum tam tersidir. Bu aşı çocuk, bebek, anne adayı ve baskılanmış kişiler fark etmeksizin herkese yapılabilir. Aşı talebi olan kişiler için acilde tetanoz aşısı yapılır mı sorusunun yanıtı merak konusudur.
Aşı yaptırmak isteyenler bütün sağlık merkezlerinde aşılarını yaptırabilirler. Özellikle kesik ya da yaralanma gibi durumlarda aşının en hızlı şekilde yapılması gerekir. Aksi halde durum ciddi boyutlara ulaşacaktır. Normal koşullarda her bireyin on yılda bir kere bu aşıyı yaptırması tavsiye edilir. Kişi hasta olduğunda ya da aşı yaptırmak istediğinde mutlaka profesyonel bir sağlık merkezini tercih etmelidir. Hastalığın görülmesi halinde detaylı bakım ve temizliğe ekstra özen gösterilmelidir.
Tetanoz Aşısı Acilde Yapılır Mı?
Tetanoz hastalığı kendi içerisinde çeşitlere ayrılır ve her bir türüne karşı önceden tedbir almak gerekir. Yaygın görülen türler arasında jeneralize tetanoz, serebral tetanoz, yenidoğan tetanozu ve lokalize tetanoz yer alır. Tüm türlerin ortak özelliği bütün vücudu gergin hale getirmesidir. Ayrıca hastalarda kalp atış hızında artış, kan basıncında değişiklikler, ateş ve terleme, nöbetler, yutma güçlüğü, tüm vücutta ya da karında ani istemsiz kas kasılmaları ve çenede kramp görülür. Bu belirtilerden biri ya da birkaçı görüldüğünde hastaya hemen müdahale edilmelidir.
Kişilerde en güçlü şekilde bağışıklık oluşturan aşılar arasında tetanoz aşısı ilk sıralarda yer alır. Erişkinlerde 10 yılda bir tekrarlanan aşı çocuklarda 2, 4, 6, 18 ve 48. Aylar ile 13 yaşında uygulanması gerekir. Küçük çocuklara ve bebeklere yapılırken uyluk tercih edilebilir. Tetanoz aşısı acilde yapılır mı diye bakıldığında sorunun cevabı evet olacaktır. Büyük çocuklara ve yetişkinlere aşı sol kolun üst dış yanına yapılabilir. Vücuttaki tetanoz antikorları zamanla azalacağından aşının tekrarlanması gerekir. Aksi halde tetanoz hastalığı tekrar gelişecektir.

Tetanoz Profilaksisi
Hastalığın önlenmesine yönelik tedbirleri kapsayan tetanoz profilaksisi için en iyi tedbir aşılanmak olacaktır. Kirli ve açık yara halinde yara temizliğinin en hızlı şekilde yapılması gerekir. Hastalığa yol açacak durum oluştuğunda kişinin bağışıklık durumunun olup olmadığı bilinmelidir. Bu durum acil servise başvuru yapan hastalarda mutlaka sorgulanır. Hastalığı geçirenlerin aşılanması ve gebelikte iki doz aşı ekstra öneme sahiptir. Tetanoz hastalığının oluşumunda hafif yaralanmaların bile dikkate alınması gerekir. Hastalığa yol açacak 6 saatten eski, nekrotik doku ve yabancı cisim içeren, feçes ya da salya bulaşmış, 1 cm’den derin düzensiz yaralar kirli yara olarak tabir edilir.
Eğer kişiler düzenli olarak tetanoz aşısı yaptırmazlarsa hastalığa yol açan durum ortaya çıktığında sonuç ölüm olabilir. Bazı kişilerde aşı sonrasında ateş ve ağrı gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. Bunları geçirmek için parasetamol uygulaması yapılabilir. Aşının yapıldığı yerdeki şişliği soğuk uygulama rahatlatacaktır. Bu amaçla buz torbası yaklaşık yirmi dakika süre ile şişliğin olduğu yerde bekletilebilir. Uygulamadan önce buz torbasını ince bir kumaşa ya da havluya sarmak gerekir. Aşıları yaptıran kişilerin büyük bir kısmında herhangi bir yan etki meydana gelmez. Ortaya çıkma olasılığı bulunan halsizlik, baş ağrısı, ateş, şişlik ve ağrı gibi durumlar günlük yaşamı olumsuz etkileyecek derecede olmaz.
Eczane Tetanoz Aşısı Yapar Mı?
Tetanoz aşısı güvenilir bir aşıdır ve zamanı gelen herkes bu aşıyı gönül rahatlığı ile yaptırabilir. Aşı yapıldığında sadece tetanoz hastalığına karşı koruyacaktır. Farklı kombinasyonlar halinde sunulan aşılar da mevcuttur. Bunlar yetişkinlerde tetanoz difteri, çocuklarda ise bunlara ek olarak çocuk felci, boğmaca, haemophilus influenza tip B’ye karşı koruma sağlayacaktır. Yenidoğan tetanozunu önlemek için özellikle tetanoz bağışıklık düzeyinin düşük olduğu ülkelerde gebelerin aşılanmasına ekstra dikkat edilmesi gerekir. Daha önce hiç tetanoz aşısı yaptırmamış olan hamilelerin dört hafta ara ile en az iki doz Td aşısı olmaları desteklenmelidir.
Aşı dönemi gelen kişiler için eczane tetanoz aşısı yapar mı sorusunun yanıtı merak konusudur. İsteyenler aşılarını eczanelerde yaptırabilirler. Gerçekleşen bir araştırmaya göre tetanoz eczanelerde en fazla yaptırılan aşılar arasında yer almakta olup bu oran %58 olarak ifade edilir. Eczanede en çok uygulanan diğer aşılar ise %94 influenza ve %61 hepatit B olacaktır. Prosedüre göre yirmi altı farklı aşı çeşidinin uygulaması eczanelerde yapılabilir. Aşı için eczane ayrımı olmayıp bütün eczaneler tercih edilebilir. Aşının temini de aynı şekilde eczanelerden olacaktır.
Sağlık Ocağı Tetanoz Aşısı
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeye göre tetanoz aşısı 1 Temmuz 2007 tarihinde doğanlar dahil olmak üzere aile hekimliği birimleri tarafından uygulanabilir. Sağlık ocağı tetanoz aşısı yaptırmak isteyenler için başvuru noktasıdır. Aşı sağlık ocağına alternatif olarak aşı merkezlerinde de yapılabilir. Aşı için başvuranlardan herhangi bir ücret talep edilmez. Uygulamada birinci doz aşı ile ikinci doz aşı arasında minimum dört hafta; ikinci doz aşı ile üçüncü doz aşı arasında ise en az altı ay geçmiş olması gerekir. 10 yılda bir uygulanan dozlar hatırlatma dozları olarak tabir edilir.
Merkezlere gönderilen tetanoz aşıları belirli sayıdadır ve bir sıcaklık değerinde tutulması gerekir. Bunun nedeni acil vakalara ve gebelere hemen uygulanabilmesidir. Acil vakalarda aile hekimi uygun gördüğünde aşı doğrudan yapılabilir. Aşı yapılmadan önce hastanın durumunun aciliyeti gözden geçirilir. Ayrıca eldeki mevcut aşı stoğu da uygulamaya karar verilmesinde etkilidir. Tetanoz hastalığına karşı korunmak isteyenlerin ilk yapması gereken sağlık ocağına başvurup aile hekiminden bilgi almaktır. Bu bilgilere göre aşı için uygun zamana karar verilir.

Tetanoz Aşısı Kaç TL?
Bilindiği üzere hastalıklardan korunmanın en etkili yollarının başında aşı olmak gelir. Kas içerisine enjekte edilen aşılar çocuklara aşı takvimine uygun şekilde yapılır. Bir yaralanma meydana geldiğinde ilk kırk sekiz saat içerisinde hastaya destekleyici tetanoz aşısının uygulanması gerekir. Normal zamanda aşı yaptırmak isteyenler tetanoz aşısı kaç TL diye merak ederler. Aşı ve diğer tüm ilaçların fiyatları dönemlere göre farklılık gösterir. Buna göre 2023 yılı için tetanoz aşısı fiyatı yaklaşık 280 lira civarındadır. Çocukların aşı takvimi geldiğinde aşı sağlık ocakları ve hastanelerde ücretsiz olarak yaptırılabilir. Ücretsiz uygulama risk altında olan kişiler için de geçerlidir.
Tetanoz aşısı yaptıran kişilerde vaka görülme olasılığı düşüktür. Aşı ile hastalığa karşı tedbir alınmadığında özellikle 65 yaşının üzerindeki bireylerde ölüm oranı %31.3 seviyesine yükselir. Bu oran gençlerde ise %13.2 olarak ifade edilir. Aşılar sayesinde ölüm oranları azalırken tetanoz hastalığı da risk olmaktan çıkacaktır. Gebelik döneminde olanlara ise aşının en geç gebeliğin 27 ile 36 haftaları arasında yapılması tavsiye edilir. Bu sürelere dikkat etmek aşıyı daha etkili hale getirecektir.
Eczanede Satılan Kilo Aldırıcı İlaçlar ile İlgili Makale İçin Tıklayın.