Genel

Televizyon Sinyal Yok Diyor Ne Yapmalıyım?

Televizyon Sinyal Yok Diyor Ne Yapmalıyım? Televizyonlarda sık karşılaşılan problemler arasında sinyal yok sorunu farlı birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Sinyal yok sorunu yaşayan kişilerin öncelikle sorunun kaynağını doğru tespit etmeleri ve buna göre bir çözüm yöntemi denemeleri gerekiyor. Temelde bu sorun ekrana verinin gelmediğini gösteren bir uyarı olarak tanımlanmaktadır. Burada kablo arızalarından diğer pek çok probleme kadar farklı sorun olduğu düşünülebilir.

Günümüzde yaşam alanlarında en can sıkıcı problemler arasında yer alan sinyal yok sorunun çözümü için yöntemler de değişmektedir. Bu sorunla karşılaşan kişilerin ilk olarak kabloların bağlantı noktalarını kontrol etmeleri gerekecektir. Olası bir temassızlık durumunda da bu tür sorunlar ortaya çıkabiliyor.

En hızlı ve güvenli şekilde televizyonda sinyal yok sorununu çözmek için yetkili servislerle iletişime geçilmesi gerekecektir. Ancak herhangi bir servisi aramadan önce bazı pratik yöntemler deneyerek de sorunun giderilmesini sağlamak da mümkündür. Kullanmış olduğunuz uygu sistemi ve servis sağlayıcısına göre de çözüm önerileri büyük oranda farklılık gösterecektir.

Televizyonda Sinyal Yok Ne Demek?

TV sinyal yok sorunu sık yaşanan bir problemdir. Bu sorun en basit haliyle ekrana verilerin gelmemesi olarak tanımlanabilir. Bu arıza televizyon ya da bilgisayar monitörleri başta olmak üzere çeşitli birçok ekranda ortaya çıkabilir. Veri akışının herhangi bir nedene bağlı olarak kesilmesi durumunda televizyon ekranınızda ‘’sinyal yok’’ uyarısını almanız mümkündür. Kullanılan uydu ve televizyon sistemine göre de sinyal sorunları farklılık gösterebilir.

Uydu kanallarında sinyal yok arızasının alınması durumunda genelde sinyalin gelmediği ya da zayıf geldiği ifade edilmektedir. Bu sorun aynı zamanda uydudan genel sinyallerin çanak ve lnb aracılığıyla cihaza ulaşmadığını gösteren bir problem olduğu belirtilmektedir. Televizyonlarında dahili uydu alıcısını kullanan kişilerin uygun menü seçeneklerine göre kanal kurulumunu yaparak sorunun çözülmesi sağlanabilmektedir. Sinyal yok sorununa karşı ilk olarak basit birkaç yöntem uygulanarak çözüm denenebilir. Bu çözümler arasında prize bağlı küçük kabloların değiştirilerek ya da kontrol edilerek işe başlanması mümkündür. Televizyona sinyal iletilmemesi ve verilerin ekranda gösterilmemesi sorunu kısaca sinyal yok arızası olarak tanımlanmaktadır. TV de sinyal yok ne demek gibi sorular günümüzde sık sık merak ediliyor.

Televizyonda Sinyal Yok Sorunu Neden Olur?

Televizyonlarında sinyal yok arızası ile karşılaşan kişiler için birçok arızadan söz edilebilir. Bu arızalar başta cihazlardan ve kablodan kaynaklı olabilir. Öte yandan zaman zaman tercih ettiğiniz servis sağlayıcının genel bakım veya arızalarından kaynaklı olarak da sinyal alamayabilirsiniz. Bu tür sorunların çözümü için teknik destek gerekecektir.

Yaygın bir sorun haline gelen sinyal yok problemi birçok farklı etkene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Televizyonda sinyal yok sorununun başlıca nedenleri ise şunlardır:

  • Merkezi uydu sisteminden televizyon ekranına gelen çıkışta arıza olması,
  • Uydu anten kablolarının kopması, yerinden çıkması, hasar görmesi veya diğer kablo arızalarının görülmesi,
  • Dahili uydu alıcısında arıza oluşması,
  • Televizyon ayarlarının bozulması,
  • HDMI ve skart kablo bağlantılarının hatalı olması,
  • Av tuşunun aktif olmaması,
  • Anten kablo arızaları,
  • Televizyonda tüner çıkışı sorunları,
  • Lnb arızası,
  • Çanak antenden kaynaklı sorunlar,
  • Diseqc kullananlarda cihazın içine su girmesi,
  • Çanak antenin önünde engel olması (ağa, naylon vb.),
  • Uydu anten vidalarının gevşemiş olması,
  • Genel bakım ve arızalar vb.

Televizyonlarında sinyal yok uyarısı alan kişiler birçok sorun yaşıyor olabilir. Görünürde kablo veya uyduda herhangi bir sorun olmamasına karşın yine de bu uyarı alınıyorsa teknik destek gerekebilir. Zaman zaman genel bakım çalışmaları ve diğer kurumsal arızalar da sinyal yok sorunlarına neden olabilmektedir.

Televizyon Sinyal Yok Diyor Ne Yapmalıyım 2

Televizyon Sinyal Yok Sorunu Nasıl Çözülür?

Televizyonlarında sinyal yok uyarısı alanların sorunun çözümü için öncelikle sorunun kaynağını tespit etmeleri yerinde olacaktır. Doğru bir çözüm yöntemi uygulanması için arızanın kaynağının tespit edilmesi önemlidir. Zayıf sinyal alınması durumunda basit birkaç adımda pratik çözümleri denemek de mümkündür.

Televizyonda sinyal yok uyarısının görülmesinin ardından teknik servis ile iletişime geçmeden önce ilk olarak basit bazı teknikler deneyerek arızanın çözülmesini sağlamanız da mümkündür. Bu kapsamda şu pratik yöntemler uygulanabilir:

  • Prizden gelen anten kablosunun prize bağlı olan küçük kablo kontrol edilir ve değiştirilir.
  • Uydu kablosunun dışardan gelmesi halinde kopma veya başka bir sorun olup olmadığı kontrol edilmelidir.
  • Kabloda daha önce ek yerleri yapılmışsa bu bağlantı noktaları yeniden kontrol edilmeli ve temizlenmelidir.
  • Çanak anten ile kablonun bağlı olup olmadığı kontrol edilmelidir.
  • Dahili uydu alıcısı receiver bağlantısı kontrol edilmelidir.
  • Televizyonun anten kutusuna bağlı olup olmadığına bakılmalıdır.
  • Uydu ayarlarının düzgün olup olmadığı kontrol edilmelidir. Televizyonun DTV diğer bir ifadeyle uyduda olduğundan emin olun.
  • Lnb kapağı kırık ya da arızalı ise değiştirin.
  • Kart kullanılan cihazlarda kart yuvasını kontrol edip, çıkarıp yeniden takmayı deneyebilirsiniz.
  • Kumandan yeniden otomatik kanal araması ve diğer çözümleri deneyin.

İlk aşamada yaptığınız basit uygulamalar sonuç vermez ise teknik destekten yararlanmanız gerekecektir. Sorunun kaynağını tespit edemediğiniz durumda servis sağlayıcınız ile görüşerek teknik ekip desteği talep edebilirsiniz.

Kumandada Yanlış Tuşa Bastım Sinyal Yok Sorunu Çıktı Ne Yapmalıyım?

Sinyal yok arızaları genelde basit hatalardan da kaynaklanabilir. Bu tür hatalar arasında kumandan yanlış tuşa basılması da bir etken olabilir. Genelde bu sorun Av tuşuna basınca veya uydudan HDMI’a yeniden geçiş yapınca düzelmektedir. Eğer yanlışlıkla tüm kanallar silinmiş veya televizyon fabrika ayarlarına dönmüş ise bu durumda daha etkili çözümlere ihtiyaç duyulacak. Sorunun uydu veya kablolardan kaynaklı olmadığından eminseniz bu durumda cihazdan yeniden kanal araması yapabilir, açma kapamayı deneyebilir ve diğer çözümleri deneyebilirsiniz.

Kumanda da yanlış duşa basarak sinyal yok sorunun alınmasında uydunun bağlı olduğu girişin yanlış seçilmesi yaygın bir problem olarak değerlendirilir. Bu durumda basit çözüm yöntemleri ile sorun ortadan kaldırılabilir. Eğer sorun kablolardan ya da cihazdan veya uydudan kaynaklanıyorsa bu durumda teknik destek alınması gerekecektir.

Merkezi Sistem Uyduda Sinyal Yok Sorunu Nasıl Düzeltilir?

Günümüzde çoğu binada merkezi uydu sistemleri kullanılmaktadır. Özellikle çanak anten sistemine göre daha başarılı olması sayesinde merkezi sistem uydunun giderek yaygın olarak tercih edildiği görülmektedir. Bu tür ortak sistemlerde ise sorun çoğu zaman genel bir arızadan kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda herhangi bir işlem yapmadan da sorunun çözülmesi için ilgili taleplerinizi iletmeniz mümkündür.

İlk olarak merkezi uydu sistemi kullanan kişilerin aynı sorunu alıp almadıklarını öğrenmek için komşularında da aynı sorunun olup olmadığını sormaları yerinde olacaktır. Bunun yanı sıra merkezi sisteme bağlı olan televizyonunuzda sinyal alamadığınız durumda uydu kablosunu televizyon ya da uydu alıcısına yeniden söküp takmayı deneyerek de çözüme ulaşmanız mümkündür. Televizyon kanallarının güncel olup olmadığını da kontrol ederek sorunun daha kısa sürede ve pratik şekilde çözülmesini sağlamanız da mümkündür.

Merkezi sisteme bağlı kabloyu tanıyorsanız bağlı olan girişten sökerek üzerinde numara yazan farklı bir çıkışa takmak da etkili bir sonuç verebilir. Son olarak merkezi santral sistemine bağlı televizyon ile arasındaki anten kablosunu değiştirmek de sorunu çözebilir. Bu yöntemlerin hiçbiri işe yaramadığında ise teknik destek gerekecektir.

Türksat Kanallarında Sinyal Yok Sorunu Nedenleri ve Çözümü Nedir?

Türksat TV kanallarında sinyal yok arızasının görülmesi de yine diğer sistemler ile benzer özelliklere sahiptir. Genelde Türksat kanalları için sinyal yok uyarısının alınmasında diseqc ayarlarının yanlış yapılmış olması etkili bir faktördür. Yanlış ya da hiç yapılmaması da sinyal yok arızasının alınmasına neden olacaktır. Türksat kanallarının güncel olmaması da sinyal olmamasına neden olabilir. Herhangi bir nedene bağlı olarak kayıtlı ayarların kaybolması ya da cihazın fabrika ayarlarına dönmüş olması da muhtemeldir. Bu sorunun çözümü için yeniden kanal araması yapmak etkili olabilir. Bu durumda doğru metotlar tercih ederek işlem yapılmalıdır. Sorun yine de çözülmemiş ise teknik ekiple görüşme sağlayarak televizyonda sinyal yok sorunun çözümü için teknik destek alınması gerekecektir.

Uyduda Sinyal Yok Sorunu Nasıl Düzelir?

Uyduda sinyal yok arızasının nedenleri farklılık göstereceği için çözüm yöntemleri de değişecektir. Bu durumda çanak anteni ve tüm bağlantı kablolarını kontrol ederek işe başlanması gerekir. Sinyal yok ya da zayıf gibi arızaların görülmesi çoğu zaman kablolarda yaşanan eskimeye bağlı olarak görülmektedir. Buna ek olarak uydu alıcısı cihaz olan receiverın da bozulmasından kaynaklı olarak sorun yaşanabilir.

Çanak antenler genelde ulaşması son derece zorlu yerlerde bulunur. Bu nedenle eğer cihazlarınızda ve kabloda bir hata göremediyseniz çanak anteni kontrol ederken son derece dikkatli olmanız gerekecektir. Televizyonda sinyal yok diyor sorununu yaşayanların bu kapsamda temkinli olması ve teknik destekten yararlanması daha kısa sürede ve güvenli bir çözüm getirecektir.

Televizyon Sinyal Yok Diyor Ne Yapmalıyım 3

LNB Bozuk Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Cihazlarında sinyal yok sorununu yaşayanlar lnb arızası nedeniyle de bu sorunu alabilirler. Uydudan gelen sinyallerin çanak ve lnb aracılığıyla cihaza ulaşmasında bir problem olduğu düşünülmektedir. Bu sorunun en büyük belirtisi ise aldığınız sinyal yok uyarısı olacaktır. Doğrudan lnb’den şüphelenmeden önce yine dijital uydu alıcına gelen kabloları kontrol ederek herhangi bir bağlantı sorunu nedeniyle bu hatanın alınmadığından emin olmak gerekiyor.

DiseqC ayarlarının kontrol edilmesi de bu kapsamda önemlidir. DiseqClnb’ler den gelen iki kabloyu birleştire ufak bir aygıttır. Kablonun diseqC’nin 1. girişine bağlı ise cihaz menüsünü kullanarak uydu ayarlarına girebilir ve içinde sinyalini bulmaya çalıştığınız uydunun ayarlında diseqC seçimine gelerek ‘’1’’ ya da ‘’A’’ seçeneklerini bularak kayıt işlemlerinin yapılması gerekecektir. Zaman içinde eskimeye bağlı olarak veya çevresel diğer faktörlere göre lnb arızaları da görülebilir. Bu tür arızaların çözümü için farklı metotlar uygulanmaktadır. Doğru çözüm yollarını deneyerek kısa sürede arızanın giderilmesi sağlanabilir. Tv de sinyal yok diyor gibi sorunlar yaşayanların teknik destek almaları da gerekecektir.

LNB Sinyal Yok Sorunu Nasıl Düzeltilir?

Lnb hatası alanların farklı basit birçok yöntem deneyerek çözüme ulaşmaları mümkündür. Öncelikle bu kişilerin güvenli olarak hareket etmeleri gerekecektir. Gerekli kablo ve cihaz kontrolleri yapıldıktan sonra bu yöntemler denenebilir. Çoğu zaman kablonun yerinden çıkması, gevşemesi veya hasar görmesi gibi sorunlar sinyal alınamamasına neden olmaktadır.

Bu tür lnb arızalarında uydu kablosunun bulunduğu yerden sökülerek ve ucunu 2 cm kadar keserek açılmalıdır. Bu sayede kablonun eskiyen kısmı yenilenebilir. Ardından kablo aynı yere takılarak sorunun giderilip giderilmediği kontrol edilir.

Sorun hala devam ediyorsa 3. nokta diseqC’nin kablo giriş ve çıkışlarıyla ilgili bir sorun meydana gelebilir. Bu bölümde herhangi bir lnb’den gelen ve diseqC’den çıkan kabloların yerinden çıkmış olması da mümkündür. Buradaki kabloları da inceleyerek sorunun pratik şekilde çözülmesi mümkün olabilir.Eğer sorunun kaynağı net bir şekilde tespit edilemiyorsa bu durumda teknik ekiplerden yardım almak gerekecektir. Çoğu zaman bu tip sorunlar kablo veya cihazlardan kaynaklı olarak yaşanıyor olabilir. Kablo birleştirici 2’inci, 3’üncü veya 4’üncü çıkışlardan da gelebileceği için diseqC seçeneklerini taramak da gerekecektir. Önce 1(A), sonra 2(B), 3(B) ve son olarak 3(D) denenebilir.

Eğer bu aşamada diseqC ayaları bozuk ise söz konusu dört seçenek denendiğinde sinyal yeniden bulunabilir. Ancak hala sinyal bulunmuyorsa bu durumda farklı çözümler denenmelidir. Televizyonda sinyal yok sorunun lnb kaynaklı olması veya diğer arızalardan kaynaklanması halinde çözüm yollarının değişebileceğini unutmamanız gerekmektedir.

LNB Ne Anlama Geliyor?

LowNoiseBlockDownconverter ya da kısaca LNB, uydu giriş sinyalini ilk karşılayan elektronik ünite olarak tanımlanabilir. LNA adı verilen amplifikatörün ardına eklenmiş LNC’den oluşmaktadır. Sinyal kalitesinin genelde %60 ile %100 seviyelerinden daha az olması durumunda çanak antenden gelen ayarlar kontrol edilmelidir. Sorun eğer hala devam ediyorsa bu durumda teknik destek gerekecektir. Sanıldığının aksine LNB’nin yayın kalitesine bir etkisi bulunmaz.

LNB kaynaklı olarak yaşanan bir sorun olması halinde sinyal yok sorunun görülmesi mümkündür. Bu sorunun çözümünde ilk olarak kabloların kontrol edilmesi gerekecektir. Ancak kablo veya cihazlardan kaynaklı bir sorun bulunmuyorsa bu durumda televizyon ve cihaz ayarlarına bakılabilir. Eğer sorun hala çözülmediyse mutlaka profesyonel destek alınması gerekecektir. Günümüzde televizyon kullanıcılarının çok sık karşılaştığı problemler arasında yer alan sinyal yok sorunu sadece lnb değil, pek çok farklı soruna bağlı olarak ortaya çıkabilir. Eğer bu konuda yeterli deneyim ve bilgi birikimine sahip değilseniz sorunu çözmeniz ya da ana sorunu bulmanız zor olabilir. TV sinyal yok sorunu alan kişilerin pratik bazı yöntemler ile sorunu çözememeleri halinde daha büyük hasarlara yol açmadan teknik destek almaları çok daha güvenli ve kısa sürede sorunun çözümünü sağlayacaktır.

Televizyon Sinyal Yok Diyor Ne Yapmalıyım, başlıklı konumuz ilginizi çektiyse yorumlar kısmında belirterek bu tarz içeriklerin daha fazla gelmesini sağlayabilirsiniz.


Philips Tv Ses Var Görüntü Yok
Tivibu Kumanda Resetleme
DSL Bağlantısı Yok Ne Demek?
Ekrana Sürekli Reklam Çıkıyor Nasıl Engellerim
Fabrikadan Defolu Beyaz Eşya Nasıl Alınır?

3.7/5 - (3 votes)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu